odhod v vrtec

Nasveti Vzgojiteljice: Uvajanje V Vrtec

Po celem letu druženja z dojenčkom, prej kot slej pride čas, da se od porodniške poslovimo in da gre otrok počasi v vrtec. Seveda je uvajanje v vrtec težko obdobje, tako za mamice kot za otroke. Zato sva se odločili, da vam pri tem vsaj malo pomagava in odgovore na vaša vprašanja poiščeva kar pri vzgojiteljici v vrtcu. ?

Maja Lenarčič je vzgojiteljica, mag. prof. predšolske vzgoje in tudi mamica petletni punčki, zaradi česar še kako dobro ve, s kakšnimi strahovi se soočate starši preden se začne uvajanje otroka v vrtec. Svojo ljubezen je našla v delu z otroki, ker pa je vedno željna novega znanja, svoje znanje o vzgoji otrok konstantno izpopolnjuje. ?‍?

Uvajanje v vrtec

Vse spremembe so sprva težke, a ko se z njimi soočimo, ugotovimo, da ni tako hudo, kot smo na začetku mislili.

Kako poteka uvajanje v vrtec? Je uvajanje odvisno tudi od starosti otroka?

Maja: Na sam potek uvajanja lahko vpliva tudi starost otroka. A ne toliko kot drugi dejavniki. Npr.: ali je otrok že navajen biti nekje brez staršev, je radoveden, družaben… Zato bi bilo idealno, da bi bilo uvajanje prilagojeno vsakemu otroku posebej. Pogovarjajte se z vzgojiteljico, zaupajte ji svoje strahove in vprašanja. Hkrati pa se zavedajte, da je tudi na vas, da pokažete določeno mero razumevanja, saj mora vzgojiteljica najti ravnovesje za približno 14 otrok hkrati. Z veliko komunikacije bo vse bistveno lažje.

Kaj naj vzamemo s seboj v vrtec?

Maja: Prvi dan le copate za otroka (in zase), za naprej pa po dogovoru z vzgojiteljico. Kakšno stekleničko za vodo/čaj (čeprav v vrtcu kar hitro osvojijo pitje iz lončka), ninico in dovolj rezervnih oblačil, ki naj bodo letnemu času primerna.

Naj ga uvajam jaz ali partner?

Maja: Vzgojiteljice po navadi predlagamo, da če je le možno, otroke v vrtec uvajajo očki. Zakaj? Ker so mame po navadi z dojenčkom celo leto doma in je otrok v tistem trenutku na mamo malenkost bolj navezan in se bo od nje tudi težje ločil. Poleg tega očki, malce lažje prenašajo solzice svojih otrok. 🙂

Kaj reči otroku, ko se posloviva. Naj izginem, ko ne bo pozoren, ali naj mu povem, da grem?

Maja: Otrok bo začel verjeti, da se boste ponj vrnili preko izkušnje same kot take. Kar pa ne pomeni, da o tem z njim ne govorite. Vsak dan se od njega poslovite. Povejte mu, da greste in da boste prišli ponj. Nikakor pa se ne odplazite ven, ko se bo zaigral, na način, da on tega ne bo vedel. Dolgoročno s tem, ko mu poveste, da greste, z njim gradite na zaupanju. Verjel vam bo, da boste ponj res prišli in ga ne boste pustili tam.

Otroka še vedno dojim. Zanima me, če je pred vrtcem bolje, da ga od dojenja odvadim ali se bo sam?

Maja: Vstop v vrtec je za otroka velika sprememba, ki je zanj zelo stresna, zato sočasno ne priporočamo še dodatnih sprememb. Sploh pa otrokom dojenje predstavlja občutek varnosti, kar bo v času privajanja na novo okolje še zelo potreboval. Prav tako ne priporočamo, da se v času uvajanja ukine duda, začne odvajati od pleničk itd…

Moja punčka je zelo izbirčna pri prehrani. Kako je s tem v vrtcu?

Maja: Otroci zelo različno reagirajo na vrtec. Nekateri lahko tudi z zavračanjem hrane, pa so prej doma normalno jedli. Dolgoročno pa je (v vrtcu) pri najmlajših izbirčnosti zelo malo. Deloma najbrž zato, ker vidijo ostale otroke, ki jejo, deloma pa zato, ker so bolj lačni, saj v vrtcu porabijo veliko energije z gibanjem, socialnimi stiki itd.. Imamo pa v vrtcu obroke na manj kot 2 uri in vsaj nekaj zagotovo pojejo, tako da je skrb, da bi bil otrok lačen, odveč. Pogosto starši poročajo kako otroci doma določeno hrano zavračajo, v vrtcu pa jo pojejo. Sicer smo vzgojiteljice nagnjene k temu, da otrok ne silimo, če česa ne marajo. Jih pa spodbujamo, da vsako (novo) jed vsaj poskusijo.

Moj fantek je name zelo navezan. Strah me je, da bo kriza, ko bo šel v vrtec zelo velika. Kaj narediti?

Maja: Kot prvo, naj vas ne bo strah že vnaprej. Otroci lahko presenetijo. Vsekakor pa se poskušajte osredotočiti na to, da je uvajanje le prehodno obdobje in da se bo otrok navadil tudi na druge odrasle (vzgojiteljice), ter se sčasoma navezal tudi na njih.

Obstajajo otroci, ki uvajanje prenesejo brez težav?

Maja: So otroci, ki jokajo manj in otroci, ki jasno (in glasno) pokažejo svoja čustva. To, da otrok ob uvajanju ne joka, še ne pomeni, da je uvajanje prenesel lažje. Poleg tega se lahko zgodi, da bo čez nekaj časa otrok spet kazal nejevoljo ob odhodu v vrtec. Tudi mi nismo vedno enako motivirani za odhod na delo in opravljanje službenih dolžnosti, kajne? In tudi na nas včasih vpliva razpoloženje sodelavcev, šefov, zadolžitve. Enako je pri otrocih, le da oni drugače kot z jokom in slabo voljo tega še ne znajo pokazati.

Otrok v vrtcu.

Mene pa zanima, če se pozna razlika med otrokom, ki hodi in otrokom, ki ne hodi v vrtec?

Maja: Težko govorimo o razliki med otrokoma, ki oba vstopata v 1. razred in je eden obiskoval vrtec, drugi pa ne, ker imam kot vzgojiteljica stike z otroki, ki vrtec obiskujejo. Menim, da razlike vsekakor so, se pa lahko še zelo zmanjšajo tekom odraščanja.

Če pa govorimo o razliki pri uvajanju v vrtec kasneje, na primer zadnje leto pred šolo, sem sama že večkrat opazila, da imajo starejši otroci več težav pri vključevanju v vrtec. Drugačne kot enoletniki, ki stisko kažejo z jokom. Starejši sicer jokajo manj, se pa težje vklopijo, saj so ostali otroci skupaj že več let in tudi oni potrebujejo nekaj časa, da sprejmejo novega otroka medse.

Kako poteka dan v vrtcu?

Maja: Zaželeno je, da so otroci v vrtcu do 8. ure, ko je na vrsti priprava na zajtrk (pospravljanje igrač, umivanje rok) in zajtrk. Po zajtrku je na vrsti jutranji krog, tematske  dejavnosti, igra po kotičkih, prosta igra. Okrog 10. ure imamo dopoldansko malico, ki je po navadi sestavljena iz sadnega ali zelenjavnega krožnika. Po malici in vse do kosila pa se skupine gibamo na svežem zraku-v atrijih, na igrišču, sprehodih, bližnjih gozdovih). Po kosilu sledi počitek/spanje, potem popoldanska malica in odhod domov. Naj poudarim, da si vsaka vzgojiteljica dan prilagodi po svoje, težko tudi rečemo, da je ritem vsak dan enak. Poleg tega so dejavnosti prilagojene starosti. A recimo, da običajno rutina izgleda nekako tako.

Kako vpliva na otroka, če imamo uvajanje 1 teden, potem pa gremo za 1 teden na dopust?

Maja: Menim, da je bolje, če uvajanje poteka strnjeno, da otrok res dobi občutek, da je to zdaj nekaj, kar se bo dogajalo redno. Uvajanje tudi stopnjujemo, tako da otrok pogosto prvič v vrtcu spi šele na petek ali celo v 2. tednu, tako da bi te počitnice prekinile uvajanje in povzročile nepotrebno zmedo. Raje bi v takem primeru priporočila, da se s uvajanjem začne po dopustu

Moj zelo težko zaspi. Skrbi me, da v vrtcu ne bi spal. Ga lahko na to kako pripravim tudi doma?

Maja: Mlajši otroci so v vrtcu praviloma bolj utrujeni kot doma in zato tudi lažje/hitreje zaspijo. Vsak dan doživijo ogromno novega, imajo veliko socialnih stikov in so ves čas v gibanju. Na začetku bo dnevni počitek morda krajši in bodo potrebovali nekaj časa, da se umirijo, a zaspijo. Če kdo potrebuje našo bližino, smo ob njem in ga božamo dokler ne zaspi. Doma ga lahko vsaj malo pripravite tako, da se pozanimate o rutini v vrtcu in ga poskušate na podoben način dat spat tudi doma.

Kako lahko otroka pripravim na odhod v vrtec še predno gre v vrtec? Imate kakšno priporočilo?

Maja: Največ naredite s tem, da pripravite sebe, da ni nič hudega, če otroka pustite v vrtcu, da mu je tam lepo. Tako vrtec predstavite tudi otroku. Povejte mu, da bo vsak dan šel v vrtec in vsak dan tudi prišel nazaj domov, da se bo tam igral, da bodo drugi otroci tudi tam in da je tam takrat, ko ste vi v službi.

Vem, da mi bo zelo težko, ko bo šel otrok v vrtec. Imate kakšno priporočilo, da mi bo lažje?

Maja: Najbolje bo, da poskušate sprejeti in videti vrtec kot nekaj pozitivnega, nekaj kar vam je v pomoč, nekaj brez česar bi težko hodili v službo in nenazadnje nekaj, kar bo dalo vašemu otroku dobre temelje za njegovo nadaljnje življenje. In ne pozabite, najtežji so začetki in tudi to je samo obdobje, ki bo minilo. Tudi otroku vrtec predstavite kot okolje, ki je zabavno, kjer se bo veliko igral in spoznal prijatelje. Vseeno pa mu lahko tudi poveste, da ga boste pogrešali, saj jim s tem pokažemo, da ni nič narobe, če so tudi oni žalostni, ker vas bodo pogrešali.

Upava, da sva vam vsaj malo pomagali in dali nov pogled na to obdobje, ki prihaja in da uvajanje v vrtec ni nič strašnega. Maji pa se srca zahvaljujeva, ker je bila pripravljena sodelovati. Zapomnite si, vse spremembe so sprva težke, a ko se z njimi soočimo, ugotovimo, da ni tako hudo, kot smo na začetku mislili. Želiva vam ogromno pozitivne naravnanosti in naj uvajanje v vrtec čim hitreje steče. Mamice in očki, zaupajte vase, IMATE TO. Če boste pogumni vi, bo tudi vaš otrok.

Toliko od naju za danes in se beremo prihodnjič. ?

Z ljubeznijo, Male umetnine


Napiši komentar