Ja, ja, tudi midve sva stalno iskali sto in en izgovor, da nama ne bi bilo treba razviti fotografij. Ampak, življenje se zgodi, tehnologija zataji (kar se rima, to drži haha), zato sva našli ne 1, ampak kar 5 razlogov, zakaj je pravi čas, da se »brcnemo v rit« in se razvijanja fotografij lotimo še danes. ?

Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri – še ta teden se opogumi in razvij vsaj nekaj fotografij.

Fotografija je iz osebnega arhiva

V današnjem času fotografiramo že skoraj vsak trenutek v dnevu, ki se nam zdi zanimiv – od hrane, otrok, dogodkov z bližnjimi, zanimivih situacij do raznoraznih »bedarij«.

Socialna omrežja nas k temu vedno bolj spodbujajo in hkrati vabijo, da ujete fotografije in videe nato delimo tudi z ostalimi, ki nam sledijo. Da pa vsi ti ujeti trenutki ne bi ostali samo v digitalni obliki, je prav, da si vsake toliko vzamemo čas, izberemo in razvijemo tiste fotografije, ki si svoje mesto zaslužijo v albumu.

1. Ohranjanje spominov

Prvi razlog je zagotovo ta, da s fotografijami ohranjamo spomine žive. Želja po ovekovečenju trenutka obstaja verjetno že toliko časa, kot obstaja civilizacija (ja, ne boste verjeli ?) – ljudje so že od vsega začetka na svoj način želeli ohraniti določene spomine iz življenja.

Najprej so risali po stenah jam, nato so prišli slikarji, kasneje pa se je pojavila fotografija, ki je omogočila, da ljudje danes lahko spomine ohranjamo v takšni obliki, kakršna je bila dejanska situacija. S pritiskom na gumb zamrznemo čas in če fotografijo razvijemo, nam to omogoči, da se vrnemo v preteklost, v trenutke, ki so bili neprecenljivi in nam pomenijo ogromno.

Omogoča nam, da določen trenutek podoživimo še enkrat, kljub temu, da je od tega minilo že nekaj časa. 

2. Tehnologija lahko zataji

Verjetno se vsi večkrat znajdemo v situaciji, ko je telefonski polnilnik že poln in bi si raje kupili nov telefon, kot pa se lotili brisanja datotek. Ali pa, ko iz dneva v dan prestavljamo odločitev, da bomo fotografije resnično prenesli na trdi disk in jih končno razvili. Dokler ni prepozno in nam telefon ne pade na tla, ga izgubimo ali pa se pokvari računalnik, slik pa nimamo na oblaku. Ojej, ob mislih na vse te scenarije, človeka kar zmrazi! ?

Takrat bi naredili vse, da do tega ne bi prišlo, a je takrat žal prepozno. Slike izgubimo in žal nam je, da ne bomo mogli več uživati v pogledu na njih. Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri – še ta teden se opogumi in razvij vsaj nekaj fotografij.

3. Ljudje si jih radi ogledajo

Ko želimo prijateljem pokazati slike na telefonu, kako je naš dojenček »luštkan«, ko spi ali pa kako je izgledala hrana, ki je bila noro dobra na potovanju po Španiji, nas le ti velikokrat ne poslušajo s takim zanimanjem, kot bi si želeli.

“Ej, pokazat ti moram eno sliko… res je dobra… joj, pa kje je zdaj ta slika…” ?. Malo za hec, malo za res, takrat, ko nekaj iščeš, tega nikoli ne najdeš, kajne? Preden najdete določeno fotografijo na telefonu, ljudem v okolici hitro postane dolgčas.

Če pa jim fotografije pokažete v albumu, ima vse rep in glavo. Ljudje ga z velikim veseljem primejo v roke, s še večjim zanimanjem pa ga prelistajo. Sprašujejo vprašanja in uživajo v vaših razlagah. Občutek, ko držiš album je kot bi imel v rokah zakladnico spominov in je hkrati neprimerljiv s »slajdanjem« levo in desno po telefonu.

4. Zraven lahko tudi kaj napišeš

Večino albumov ima po navadi prostor, da se zraven fotografije lahko kaj tudi zapiše. Imena lokacij in datumi so informacije, ki nam zaradi hitrega tempa življenja hitro uidejo z glave. Včasih pa se v ozadju skriva zanimiva zgodba, ki bi jo bilo škoda pozabiti.

Tudi naš album Pravljično prvo leto ima dovolj prostora za pisanje in lepljenje fotografij. Je album in dnevnik v enem, z njim pa boste ujeli vse čarobne trenutke do dojenčkovega prvega leta starosti.

5. Ustvarjanje zgodb za potomce

Zadnji, a zagotovo nič manj pomemben razlog, zakaj razvijati fotografije je, da se albumi lahko prenašajo iz roda v rod. To je najlepše darilo, ki ga lahko pustite svojim naslednikom. Skozi album bodo videli, kaj vse ste doživeli, ob slikah pa boste pripovedovali zgodbe in dogodivščine iz svojega življenja. Tako se bo spomin na vas ohranil tudi, ko vas enkrat ne bo več. Na koncu vedno ostanejo samo spomini, zato poskrbite, da bo le teh čim več.  

Tako, zdaj veš zakaj je dobro razviti fotografije, zato ti ne preostane nič drugega kot iti v… AKCIJOOOO! ?

Toliko od naju za danes in se beremo prihodnjič. ❤️

Z ljubeznijo, Male umetnine